De laatste tempeldag
Gisteravond zijn we voor het eten in een Japanse pizzaria beland. In tegen stelling tot de goedkopere eetgelegenheden hebben ze hier een overvloed aan personeel rondlopen. Zowel in de bediening als in de keuken. Als je binnenkomt begroet het voltallige personeel je en krijg je een tafeltje toegewezen. Meestal is dit een achteraf tafeltje zodat wij geen last hebben van de Japanse gasten (of omgekeerd dat de Japanse gasten geen last hebben van ons 😉). Dit keer hadden we perfect zicht op de keuken en achter ons was de opstelplaats van 2 serveersters. Iedere keer als we iets rond keken, stonden ze al naast ons om hulp aan te bieden. Het eten gaat een beetje in etappes. In Japan komt het gerecht als het klaar is en de ene pizza was sneller klaar dan de ander. Hier wordt net als in Zuid-korea veel eten gedeeld dus het eten wordt in het midden van de tafel gezet, en je hebt een klein ontbijtbordje voor je pizza punt.
Na het eten regende het nog steeds pijpenstelen dus rennend terug naar het hotel.
Vanmorgen werden we wakker met een waterig zonnetje, dat is in ieder geval beter dan regen. Tempel 87, 88 en het inhalen van tempel 21 stond op het programma. Deze laatste tempel hadden we in de eerste week gemist omdat de kabelbaan buiten gebruik was vanwege de voorbijtrekkende typhoon.
Tempel 87 was vooral kaal en zompig van de regen. Onderweg naar tempel 88 hoog in de bergen zijn we halverwege gestopt bij het Henro museum waar de geschiedenis van de route wordt weergegeven. Helaas kregen we geen certificaat van onze deelname aan de pelgrimage, deze is alleen voorbehouden aan de mensen die wandelend of fietsend de 88 tempels bezoeken.
Tempel 88 was goed voorzien van allerlei restaurantjes en winkeltjes. En toen begon de twee uur durende reis naar tempel #21, onze allerlaatste tempel van de 88 tempelroute, de lege bladzijde in het tempelboek moest tenslotte gevuld worden toch? Via de tolweg en daarna de binnenwegen kwamen we rond 12.50 uur bij de kabelbaan aan. Vriendelijke medewerkers die ons de Engelstalige vertalingen gaven wat we onderweg te zien zouden krijgen. Dit was de langste kabelbaan van Japan met een adembenemend uitzicht en na een minuut of 10 stonden we een aantal bergtoppen verder aan de voet van de tempel.
Een blik omhoog was voldoende om te zien dat dit er een met veel trappen was. Het is de laatste tempel en die kregen we niet cadeau. Gelukkig was het een prachtige tempelcomplex met heel veel groen
en verschillende gebouwen. Een prachtige tempel om als laatste in de rij te hebben! Vervolgens een laatste stempel voor in ons stempelboek gehaald en de hele serie kaartjes compleet gemaakt. We did
it!
Yay!
De enige stempel die nu nog ontbreekt is die van de tempel op Mount Koya. Die gaan we woensdag vanuit ons hotel in Osaka ophalen.
Op de terugweg reden we door het platteland van Japan en we kunnen constateren dat de grond hier voor of rijst of zonnepanelen wordt gebruikt. Koeien of andere dieren in een wei kom je hier niet tegen. Hier is het waarschijnlijk veel te warm voor. Afgelopen week toen we naar een tempel een verkeerde afslag hadden genomen, stonden we opeens op een boerenerf waar de koeien overdekt in de schaduw in hun stallen stonden. Weten we dat ook weer. Verder kom je hier geregeld dierenwinkels tegen. In het winkelcentrum van afgelopen week hebben we voor de etalage staan kijken naar de diverse dieren en we hebben uitgerekend dat een kleine kat hier ongeveer 1100 euro kost. We snappen nu ook dat de kattencafés hier zo populair zijn.
Morgen gaan we voor de tweede keer naar tempel #1 om zo de gehele tempelcirkel rond te maken en daarna gaan we door naar Osaka. Daar slapen we drie nachten tot vrijdagochtend. Vanmiddag hebben we de auto al een beetje uitgezocht en alle zooi die we de afgelopen weken hebben verzameld gesorteerd/weggegooid. Vrijdagmiddag moeten we de auto weer inleveren bij de luchthaven en dan slapen we ook in een airport hotel. Maar tot die tijd gaan we eerst nog vakantie vieren in Osaka-Namba.
En dank je wel voor degene die hebben geduimd voor mooi weer. Het is uiteindelijk 28 graden en een flinke zon geworden!
Ik blij respect voor jullie houden
Wat een moed samen om dit te doen
Helaas jammer dat het daar regent
Nu hier op Texel regent het ook en niet een klein beetje
Henk en Nienke gefeliciteerd met voltooing tempeltocht. Ook dit mooie verhaal met prachtige foto's.
Voor straks een goede vlucht naar huis. Mooi dat we op deze manier met jullie mee heb mogen reizen.
Geniet van de laatste dagen.
Prachtige foto's, zo mooi groen! En fijn dat het weer zonnig is!
Hier was het weekend mooi maar nu lijkt het alsof de moesson is aangebroken ;)
Geniet morgen van de voltooiing van jullie tempeltocht en dan nog een paar ontspannen dagen in Osaka!
Henk en Nienke gefeliciteerd met voltooing tempeltocht👏Respect voor allebei😀
Bedankt weer voor de mooie foto’s en verhaal. Henro museum interessant.
Morgen veel plezier om de tempeltocht af te maken, en dan heerlijk paar dagen vakantie vieren
Osaka-Namba.
Fijn dat jullie de tempeltocht hebben voltooid!
Mooie foto’s en verhalen.
Goeie reis terug
Groetjes Janny en Paul
Jullie hebben het gehaald. Gefeliciteerd.
Nog een paar dagen en dan naar huis.
Mooie verhalen en jammer dat jullie het certificaat niet kregen , maar jullie zijn wel weer een ervaring rijker!
Hoeveel kilometer hebben jullie nu gelopen zo tijdens jullie tempelroute?
Veel plezier de laatste dagen nog in Osaka 👍👍
Groetjes
Rudy & Daniëlle
Het laatste stempel is dus ook binnen! Gefeliciteerd ermee! Maar wel een hele kluif geweest hé! Nu even genieten van de laatste dagen, met mooi weertje. Veel plezier, en geniet ervan! Groet Wil.
Boekje met tempels vol... wat een belevenissen weer. Dank je dat wij weer deelgenoot hiervan mochten zijn.
Geniet samen nog van laatste dag morgen, en goed vlucht ✈️ naar Nederland.
Bedankt voor de mooie verhalen en foto’s 😀en tips
John en ik hebben voor volgende jaar reis Japan geboekt, en al tickets naar Tokio🎉
Fijne avond en welterusten straks 😴
Groetjes van John en Helma🙋♀️
Niet alle verslagen op de dag gelezen, maar daarna achterelkaar. Heerlijk lees werk en zo opgesteld dat je er gewoon ook naar toe wil (behalve op de regenachtige momenten).
Groeten Bob