Typhoon Ewiniar
Vanmorgen rond een uur of half 9 checkten we uit bij ons hotel in Tokushima. Eerste doel van vandaag was de auto voltanken. In de straat van ons hotel zijn verschillende tankstations dus bij de eerste naar binnengereden. De tankslangen hangen aan het plafond van het tankstation, ok. Gelukkig komt er een Japanse man op leeftijd naar buiten gestiefeld en vraagt ons wat we willen tanken (Regular) en hoe we willen betalen (Cash). Hij hangt de tankslang in onze auto, poetst alle (!) ramen van de auto weer netjes schoon en komt vervolgens met een bonnetje naar de auto toe om te betalen. 5400 Yen of te wel 33 euro voor net onder de 33 liter benzine. Dat is leuk tanken hier! De man begeleid ons vervolgens naar de weg, houdt het verkeer tegen en stuurt ons weer op pad de goede richting op. Lijkt mij een prima service ook voor in Nederland 😊.
De regen die gisteravond begon, wordt steeds heftiger. Bij ons ontbijt stond het nieuws op tv aan en ik zie berichten van een typhoon voorbij komen. Het is de eerste typhoon (orkaan) van het seizoen 2024. Hij raakt Japan niet maar neemt wel heel veel regenwater met zich mee. Vandaag valt hier in één dag dezelfde hoeveelheid regen als gemiddeld in 2 maanden in Nederland valt. Bij de eerste tempel van vandaag (tempel 18) regent het nog zachtjes, bij tempel 19 zijn we al doorweekt als we 1 seconden naast de auto staan (met paraplu en jas aan). Tempel 20 is weer een speciale tempel boven op de berg. Op de berghelling ontstaan allerlei riviertjes van het regenwater en ze nemen takken, stenen en andere zooi uit het bos mee de weg op. Naast het nemen van de haarspeldbochten moeten we nu ook opletten dat we onze banden niet stuk rijden. Gelukkig stuurt mijn pa de auto netjes de berghellingen op en af (terwijl ik af en toe doodsangsten heb vanwege de afgronden naast de weg). Overal ontstaan watervalletjes en we komen er achter dat onze schoenen niet typhoon-waterdicht zijn 😐 .
Boven op de berg bij tempel 20 geeft de vrouwelijke monnik die onze tempel stempel geeft, aan dat de kabelbaan van tempel 21 dicht is. Waarschijnlijk keek ik nogal vragend wat ze wijst naar boven met de tekst “typhoon”. Tja, dat hadden we tot dan toe nog niet bedacht dat de typhoon voor andere ongemakken zou zorgen. Een snelle google actie op de parkeerplaats leert ons dat we tempel 21 ook op onze laatste dag in Tokushima over 2 weken kunnen doen. Het is dan circa een uurtje rijden vanaf ons hotel. We hopen dat we dan niet nog een typhoon meekrijgen.
Bij tempel 22 komt de regen nog harder uit de lucht zetten. De parkeerplaats van de tempel stroomt vol met auto’s maar iedereen blijft in de auto zitten, wachtend op beter weer. Af en toe zijn er mensen die toch de bui trotseren, met poncho en plu en al rennend de tempel betreden. Wij hebben de auto airco inmiddels op warm gezet zodat we een beetje kunnen drogen van de eerdere buitjes en besluiten even de bui een beetje af te wachten.
Een droger moment komt echter niet en na een half uurtje wachten trotseren ook wij de bui. In drie seconden zijn we tot onze sokken natgeregen, is de plu kapot gewaaid en dan moeten we de tempel nog betreden. Na het kortste tempelbezoek ooit, halen we onze stempel en rennen we weer terug richting auto. We zijn van top tot teen drijfnat, alsof er meerdere emmers water over ons zijn uitgestort. De auto verwarming gaat aan op 26 graden met de hoop dat we dan wel iets op drogen. Bij tempel 23 lijkt het gelukkig iets minder hard te regenen. We doen nog even een kleine omleidingsroute langs het strand. Hier komen de zeeschildpadden aan land om eitjes te leggen. Ik denk dat ze ook niet van Typhoon regen houden, we hebben ze helaas niet gezien.
Rond 15.00 uur melden we ons bij onze Minishuku, oftewel een Japanse Homestay. Een vriendelijke dame verhuurt kamers in haar huis aan toeristen. Onze kamer is 6 tatami-matten groot, de bedden liggen op de grond en we hebben nog een zitje met een tafeltje.
Rond 18:30 uur worden we in de eetkamer verwacht voor het avondeten en morgenochtend staat het ontbijt om 7 uur daar ook klaar. Onze buitenschoenen staan bij de voordeur en we sloffen vervolgens in de huissloffen door het huis. Bij het toilet en in de badkamer doe je weer andere sloffen aan die daar staan. Na een warme douche en droge kleding voelen we ons weer in vakantiestemming komen. Morgen wordt het weer mooi weer, we kijken er nu al naar uit!
Dank voor de leuke reacties op onze stukjes!
Gr. Henk & Nienke
Ja, prima idee, die service ook in NL bij een tankstation. Ook die prijzen graag ;)
Als ik het lees qua weer maakt het niet veel uit of je de tempels lopend doet of met de auto! Hahaha!
In badkleding zal niet toegestaan zijn ;)
En wat fijn dat je nog zo flexibel in de knieën bent, Henk!
Fijn dat het morgen weer mooi weer wordt, dat reist toch even prettiger.
Ook op sloffen ;)
Dank voor het mogen meereizen!
Jullie hebben wel wat meegemaakt, met al die regen. Mooi gezicht Henk, jou te zien zitten aan de kleine tafel. Succes weer en goeie reis verder. Groetjes
Prachtig om jullie zo te mogen volgen via deze blog. Wat een mooie avonturen, geweldige ervaringen en fantastische foto’s. Het is heerlijk om op deze manier zo met jullie mee te mogen reizen. Bedankt voor het delen…. Veel liefs en 🍀
Ik ga ook voor de prima service en prijs bij benzinepomp 😀
Mooie foto’s en wat sneu dat het zo ontzettend regende. Maar zo leuk die verschillende sloffen, en lekker warm.
Morgen lekker weer en goede reis.
Bedankt voor de leuke verhalen. Groetjes 🙋♀️